Удружење Мастер Шеф Србија започело је пројекат регионалне категоризације ресторана.
Ресторан Lunge Bar "Veneto", Тржни центар "Sitty Moll" II спрат, Скопље, Македонија, је први ресторан који је добио сертификат 3 Мастер шеф звездице. Сертификат је уручен 14.09.2013. на свечаности која уприличена у ту част.
Свечана додела 2013
На основу анализе рада ресторана Lunge Bar "Veneto" и извештаја експертског тима УМШС, донешена је одлука о додели 3 Мастер шеф звездице овом ресторану.
У прилог овоме иду подаци да је за прва 4 месеца овај ресторан посетило више од 50.000 гостију из Македоније и региона. Ресторан је категорисан од стране Министарства економије БЈР Македоније са 4 *. На друштвеним мрежама има више од 4.500 фанова.
Говор 2013
Ресторан има 160 места, а својим ентеријером и дизајном може се сврстати међу најмодерније ресторане у Европи. Резервације су обавезне, поготово викендом. Често се дешава да гости који нису упућени не могу да добију место у ресторану.
Додела плакете и таблице са МШ звездицама и свечана "slow food" вечера су протекли на највишем нивоу. Међу званицама су бели његова екселенције амбасадор Турске у Македонији, почасни конзул Македоније у Финској, заменик министра економије Македоније, власници регионалних винарија, бизнисмени, јавне личности.
Гостима су се, између осталих, обратили руководилац сектора за туризам и угоститељство владе Македоније, г-дин Зоран Николовски, и председник УМШС г-дин Константин Катафај. Власник ресторана, г-дин Фекан Бербери, је истакао да пројекат регионалне категоризације од стране експертских удружења доноси потврду квалитета, али и обавезу у свакодневном раду. "Од данас, читава јавност Македоније гледа у нас као синоним квалитета у угоститељству. Ми имамо обавезу, сами пред собом и пред Вама, да то оправдамо својим радом – истакао је г. Бербери.
Заједно 2013
Г-дин Константин Катафај се обратио званицама и истакао да је Македонија прва земља у региону која је добила ресторан са 3 МШ звездице. И да ће се у будућности на карти Балкана појавити више од 30 ресторана категоризованих на овај начин. У плану је израда глобалног Мастер Шеф гастро водича у којем ће се наћи ресторани изабрани од стране тима експерата у сфери гастрономије, мастер шефова и сомилијера – констатовао је г. Катафај.
Експертски тим у саставу Владимир Катић. Имре Чипак, Александар Црновршанин, Александар Коловић и Константин Катафај су, на одушевљење присутних званица, спремили вечеру од 5 ганогова високе класе.
Јела су припремана по најновијим технологијама молекуларне кухиње. Могао се пробати желе од руколе на маринираним смоквама са горогорнзолом пршутом и еспуме од цвекле, пилећи терин у сосу од црвеног лука, телетина са су-вид јабуком, рамстек са пиреом од крушака и путером од тартуфа и хрскави колач са мохито гелом и рататуи од малине.
Винарија Тиквеш, као генерални спонзор овог догађаја, се појавила са изврсном палетом вина од којих издвајамо: Александрију CUVE, Бела Вода купажа shardone и ризлинга, Merlo 2008 barik, Cabernet sovinon barik, и незаборавну Тамјанику.
На крају вечере, познаваоци добрих укуса и квалитетних вина су са овацијама и аплауз испратили мастер шефове, уз жељу да се овакви сусрети организују што чешће.
Галерија фотографија
Скопље, 14.09.2013. године
Будите у току и сазнајте све о најновијим дешавањима и активностима Мастер Шеф Србија.
Марка Челебоновића 67/10
11070 Нови Београд
Тел: +381 64 458 10 23
office@masterchef.rs
www.masterchef.rs