Први јуниорски интернационални кулинарски куп

Први јуниорски интернационални кулинарски куп

Први КГастро фестивал – Young Chef Culinary Challenge 2013. ће бити одржан од 1. до 3. новембра 2013. године на Шумадија сајму у Крагујевцу, на простору од око 1.600 квадратних метара. Очекује се учешће више од 20 школа из Србије и иностранства (200 такмичара), а очекивано интересовање је око 3.000 посетилаца дневно.

Организатори фестивала су Шумадија сајам Крагујевац и Гастромаг магазин Београд. КГастро фестивал биће одржан под покровитељством Града Крагујевца уз подршку Master Chef Serbia, и у сарадњи са Serbian Junior Chefs Club i Lady Chef Club.

ФЕСТИВАЛ

Циљ манифестације је унапређење струке и едукација младих кувара, као и имплементација нових трендова и савремених техника, али и представљање регија, гастрономских обичаја и достигнућа региона и градова из којих долазе. Фестивал ће на једном месту окупити младе куваре из Србије и региона (Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Бугарска, Румунија, Македонија, Словенија, Грчка, Турска, Русија). Такмичење ће се одржати у шест цомпетитион боxова – тј. професионалних кухиња, а догађаје са такмичења забележиће бројне медијске куће ( Б92, Студио Б, ТВКГ..) и остали медији. Осим такмичарског дела, фестивал има и велики пословни утицај на развој гастрономије, туризма и прехрамбене индустрије у Србији и региону, а Град Крагујевац представиће се спонзорима као идеална локација за развој прехрамбене индустрије, туризма и угоститељства.

Допринос овом такмичењу даће велики број еминентних стручњака из иностранства. Судије које буду делегиране за ово такмичење биће искључиво из иностранства, са дугогодишњим искуством на оваквим или сличним такмичењима (Грчка, Бугарска, Румунија, Велика Британија, Словенија, Хрватска, САД, Пољска...).

YOUNG CHEFS CULINARY CHALLENGE

КГастро фестивал је добио подршку најелитнијих удружења светске гастрономије и најављени су доласци председника Светске асоцијације куварских удружења Гисура Гудмундсона, Гарија Филбија, члана Британске асоцијације кувара и члана Малтешке асоцијације шефова, представника Министарства просвете Републике Србије, Краљевског двора и породице Карађорђевић, Туристичке организације Србије, регионалне Привредне коморе Крагујевац, Туристичке организације Крагујевац, Привредне коморе Србије, као и великог броја реномираних домаћих и страних спонзора у области прехрамбене индустрије и угоститељства. Очекује се долазак елитних имена кулинарства Србије и земаља у региону, као и председника кулинарских савеза. Такмичењу ће присуствовати и уважена гошћа из САД Кимберли Брук Браун (учесник и иницијатор програма Мишел Обама – "Шефови у школама"), као и Џоана Очниак, председница организације "Жене у WACS-у".
Поред такмичарског дела, у оквиру фестивала биће одржан и низ едукативних радионица:
Master Chef радионица – едукација и пракса, Cooking show, Молекуларна гастрономија, Carving (резбарење воћа и поврћа), фигуре од леда, предавање о зачинима, предавање о ножевима, сомелијери (слагање хране и вина), баристи (припрема кафе), представљање традиционалне српске кухиње.
Фестивал ће имати и хуманитарни карактер – припремићемо 1000 оброка који ће бити подељени социјално угроженим становницима Крагујевца и незбринутој деци. Организатор ће обезбедити официјелне мајице такмичења, а прикупљена новчана средства од продаје мајица биће донирана Фондацији Б92 "Битка за бебе", под слоганом "Кувари за бебе".
Очекујемо да ће предстојећи КГастро фестивал бити атрактиван не само стручној већ и широј јавности, те да ће оваква манифестација убрзо постати туристичко обележје Србије и Крагујевца.

ТАКМИЧАРСКИ ДЕО

Young Chef Culinary Challenge 2013.
Право учешћа на овом такмичењу имају млади кувари до навршене 21 године, пријављени индивидуално или делегирани од стране угоститељских школа. Очекује се учешће великог броја школа из окружења. Поред предвиђених категорија, бираће се најбољи млади кувар фестивала, најбољи млади тим кувара и најбоља школа фестивала (по укупном броју освојених поена).
Такмичари ће добити детаљан правилник такмичења, а број такмичара у одређеним категоријама биће ограничен.
Судије које буду делегиране за ово такмичење биће искључиво из иностранства, са дугогодишњим искуством на оваквим или сличним такмичењима, са судијским сертификатом.

Мастер шеф Србија

Пратите нас

Мастер Шеф Србија

Будите у току и сазнајте све о најновијим дешавањима и активностима Мастер Шеф Србија.

Контакт

Мастер Шеф Србија

Марка Челебоновића 67/10
11070 Нови Београд

Тел: +381 64 458 10 23
office@masterchef.rs
www.masterchef.rs